WordPress ile Site Yapımı

Kasım 13, 20240

 

Aklınızdaki her türlü internet sitesini WordPress kullanarak yapmak mümkün, kişisel blog sitelerinden online ödeme alabileceğiniz e-ticaret sitelerine kadar. Peki WordPress nedir? WordPress, açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemi (CMS)’dir. CMS, İçerik Yönetim Sistemi’nin ingilizcesi olan Content Management System ifadesinin kısaltmasıdır. Hemen hemen her tarz web sitesini, uygun tema ve eklentiler kullanarak WordPress’te yapmak mümkün. WordPress’te her tarz site için kullanabileceğiniz sayısız tema mevcut. Ve bunun için bir kod bilgisine de ihtiyacınız olmayacak. Bir web sitesi tasarlamak için ihtiyacımız olan temel unsurları şöyle sıralayabiliriz:
  • Alan adı (Domain)
  • Barındırma (Hosting)
  • Tema (Theme)

Kendi web sitenizi oluşturmak için ihtiyacınız olan alan adı ve hosting hizmetleri yıllık olarak satın alınan ve zamanı geldiğinde yenilenmesi gereken hizmetlerdir. Tema ise bir defaya mahsus ödeme yapılarak alınır. Şimdi bu temel unsurları kısaca açıklayalım.

Alan Adı (Domain) Seçimi

Alan adı, internet sitemizin ismini oluşturmaktadır. Yani, bir siteyi açmak için tarayıcıya yazdığımız adrestir, unluerweb.com gibi. Bu örnekte; unluerweb ifadesi SLD (ikinci seviye alan adı), .com ise TLD (üst düzey alan adı) olarak adlandırılıyor. Alan adı belirlerken aralarında boşluk olmadan ve küçük harflerle a’dan z’ye ASCII karakterler, 0’dan 9’a rakamlar ve tire (-) kullanabiliyoruz. Türkçe karakterli alan adı almak mümkün olmakla beraber, tercih edilmemektedir. Alan adları içerisinde rakam veya tire (-) de tercih edilmez. Mümkün olduğunca markamızı ve web sitesinin amacını en doğru ifade eden ve mümkün olduğunca kısa alan adları seçmek en doğru yoldur. TLD kısmı ise, ne tür bir yapı olduğunuzu gösterir. Vakıf, dernek, organizasyon gibi oluşumlar TLD olarak .org tercih edebilirken, küçük işletmelerden kurumsal firmalara kadar birçok iş kolu .com tercih etmektedir. Eğitim, bilişim gibi konularda faaliyet gösteren firmalar .net uzantısını tercih edebilirler. Türkiye’de faaliyet gösteren firmalar için .com.tr veya .tr uzantıları da tercih edilebilir. Bunların dışında onlarca uzantı (TLD) bulunmaktadır. En yaygın kullanılanı ve tercih edileni .com’dur. Sonuç olarak, internet sitenizin amacını en iyi ifade eden bir alan adını satın almanız gerekmektedir.

Barındırma Hizmeti, Sunucu (Hosting) Seçimi

İnternet sitenizin barındırılacağı yeri ifade eder. İnternet sitenizi oluşturan dosyalar, resimler, kod parçaları bir alanda saklanması gerekir. Bu hizmete barındırma hizmeti (hosting) diyoruz. WordPress ile bir site oluşturmak için ihtiyacımız olan, işletim sistemi Linux olan bir web sunucusudur. Hosting, hızlı açılan bir internet sitesi için önemli bir etkendir. Sitenin sorunsuz çalışabilmesi için yeterli miktarda disk alanı, CPU ve RAM kapasitesi olan bir paket seçmek gerekir.

Hosting hizmetini, kendi web sitesini yapmak isteyenlere özel oluşturduğumuz paketlerden seçebileceğiniz gibi, WordPress için en çok tavsiye edilen Hosting Firması Turhost.com‘dan da satın alabilirsiniz.

Tema (Theme) Seçimi

Web sitemizin görünümünü belirleyen, işlevlerini yerine getirmesini sağlayan şablonlar ve stiller topluluğudur. Yüklediğimiz Temanın yönetim paneli vasıtasıyla web sitemizin görünümünü, yazı tipini, kullanılan renkleri değiştirebiliriz. İnternet sitesini özelleştirebilmemize olanak verir. Piyasada birçok ücretsiz ve lisanssız (warez) tema alduğu gibi, ücretli satılan lisanslı premium temalar da mevcuttur. Web sitenize zarar vermemesi için ücretli temaları tercih etmenizi tavsiye ederim. Tema seçiminde, kuracağınız sitenin amacına uygun, sürekli güncelleme alan, kullanıcılardan iyi yorumlar almış olan bir tema seçmek önemli. Bu tür temaları satın alabileceğiniz en bilinen adres themeforest.net’dir.

Bunların yanısıra ihtiyaç durumuna göre; SSL sertifikası, Static IP, Eklentiler (Plugins) gibi hizmetlere de listeye eklenebilir. Kısaca değinecek olursak; SSL sertifikası site güvenliği için önemlidir. Static IP ile beraber arama motoru (google gibi) sıralamasında avantaj sağlar. Eklentiler (plugins); kullandığımız temanın eksik kadığı işlevlerin veya ilave istenen işlevlerin (SEO performansını artırma, çok dilli site oluşturma, site güvenliğini sağlama gibi) yerine getirilmesi için kullanılır. Web sitenizin açılma hızı, kullandığınız hosting ve temaya bağlı olurken, web sitesinin görünümünde çoğunlukla tema belirleyici etken olacaktır. Temanın izin verdiği ölçüde, web sitesinde şekilsel özelleştirmeler yapabilirsiniz.

WordPress Kurulumu

Yukarıda bahsettiğimiz terimlere biraz aşina olduysanız web sitemizin kurulumuna başlayabiliriz. Alan adı için domain, barındırma hizmeti için hosting terimleri yaygın olarak kullanıldığı için, ben de bu terimlerle devam edeceğim. WordPress tabanlı bir web sitesi kurmak için öncelikle domain ve hosting hizmeti satın almanız gerekiyor. Bunları farklı firmalardan alabilirsiniz ama aynı firmadan almak sizi teknik detaylarla uğraşmaktan kurtaracaktır. Domain farklı firmadan alınırsa, isim sunucu adreslerini (NS – Name Server) değiştirerek, hosting firmanıza yönlendirmeniz gerekecektir.

Sırada WordPress kurulumu var. Bu işlemi, hosting hizmetini aldığınız firmaya yaptırabileceğiniz gibi, cPanel aracılığı ile kendiniz de yapabilirsiniz. WordPress kurulumu sonrasında WordPress yönetim paneline (Admin Panel) giriş için kullanıcı adı ve şifreye ihtiyacınız olacaktır. Kullanıcı adı ve şifre, WordPress kurulumu sırasıda belirlenmektedir. Kurulumu hosting firması yapmış ise, panel giriş bilgilerini size iletecektir. Tarayıcınızın adres çubuğuna, sitenizin sonuna /wp-admin ekleyerek yazıp WordPress yönetim paneline giriş yapabilirsiniz. (örn: unluerweb.tr/wp-admin)

Tema Yükleme

Bu aşamada, yapılacak ilk iş tema yüklemektir. WordPress kurulumu sonrası sitenize ücretsiz temalar yüklenmiş olacaktır. Ama sitenize özel seçtiğiniz temayı sizin yüklemeniz gerekecektir. WordPress yönetim panelinde Görünüm > Temalar sekmesinde Yeni Tema Ekle bütonu ve sonrasında Tema Yükle bütonu ile, daha önce satın alarak bilgisayarınıza indirdiğiniz temayı (zip dosyasını) yükleyebilirsiniz. Premium temalar, işiniz kolaylaştırmak için birçok demo sayfası ile beraber gelir. Temayı aktif ettikten sonra, kurulum veya demo export kısmından (temaya göre değişir) temanın size sunduğu demolardan birisini seçerek sitenize yükleyebilirsiniz. Sonrasında temanın size sunduğu sayfa düzenleme aracını kullanarak demo sayfalarını kendi zevkinize göre düzenleyebilirsiniz. Kullanabileceğiniz birçok sayfa düzenleme aracı vardır; Elementor, WPBakery, WP Page Builder gibi. Bunların ücretsiz olanları da vardır, ücretli olanları da. Satın aldığınız ücretli tema, yüksek olasılıkla bir sayfa düzenleme aracı ile birlikte gelecektir. Sitenizi özelleştirmek için temanız ayrı bir bölüm sunmuyorsa, WordPress yönetim panelinde Görünüm > Özelleştir sekmesinden sitenizi özelleştirebilirsiniz. Bu bölümde logonuzu yükleyebilir, site renklerini ve yazı fontunu değiştirebilir, menülerinizi oluşturabilir, site adınızı ve sloganınızı girebilirsiniz. Sayfalarınızı, yazılarınızı ve menülerinizi oluşturup, ana sayfanızı düzenledikten sonra siteniz yayına hazırdır.

WordPress yönetim panelinde yapabileceğiniz bir çok ayar ve ekleyebileceğiniz birçok içerik türü mevcuttur. SEO için ilk etapta yapmanız gereken ayarlar vardır. WordPress yönetim paneli konusunda ilerde detaylı bir yazı hazırlayacağım.

Leave a Reply

İLETİŞİMÜnlüer Web Tasarım
Güvenilir ve profesyonel WordPress çözümleriyle dijital dünyada sağlam bir yer edinin!
KONUMOfisimizin Yeri
https://unluerweb.tr/wp-content/uploads/2024/11/img-footer-map-unluer-web-izmir-turkiye-tinified.png
ETKİLEŞİMSosyal Medya
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin.
İLETİŞİMÜnlüer Web Tasarım
Güvenilir ve profesyonel WordPress çözümleriyle dijital dünyada sağlam bir yer edinin!
KONUMOfisimizin Yeri
https://unluerweb.tr/wp-content/uploads/2024/11/img-footer-map-unluer-web-izmir-turkiye-tinified.png
ETKİLEŞİMSosyal Medya
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin.

© 2024 Ünlüer Web – Tüm Hakları Saklıdır.

© 2024 Ünlüer Web – Tüm Hakları Saklıdır.